Wie zijn wij

Springpaardenfokkerij Ten Doeschate is gevestigd in Puiflijk (gemeente Druten), op de Maas en Waalse klei. Van oudsher, samen met de Betuwe, een gebied waar de grondsoort zorgt voor prima gras met een goede samenstelling. Ideaal voor het (op)fokken van paarden. De familie Ten Doeschate streeft naar het fokken van een gezond springpaard met de juiste instelling en een aansprekend exterieur.

Het bedrijf is van oudsher het ouderlijk huis van Harrie ten Doeschate. Zijn vader had daar een melkveebedrijf. Caroline is van “burgerafstamming”. Bezoekt al hengstenkeuringen vanaf haar 15e jaar en is zeer geïnteresseerd in fokkerij. Zij hebben twee studerende dochters, die allebei rijden op amateurniveau, uiteraard op eigen fokproducten.

Een beetje geschiedenis

Serieuze fokkerij werd in 1985 begonnen met de aanschaf van 2 merrieveulens: Dyvonne v. Marinier x Farn en Donya, v. Lector x Matchim. In die tijd was er nog niet zoveel informatie te achterhalen als nu, maar in de loop der tijd bleek, dat deze merries afkomstig waren uit goede stammen.

In 1993 kwam daar, als veulen, Lamellie bij, een Animo x Renville aangeschaft vanwege haar, als veulen al, duidelijk aanwezige gretigheid om te springen. De Nellie’s, zoals de afstammelingen van deze schimmel genoemd worden, zijn afkomstig uit de stam van o.a. Chippendale Z en Winningmood.

Een tijdelijke uitstap naar de dressuur werd gedaan met de aankoop in 1994 van Mistral, een Havidoff x Kommandeur. Deze merrie werd keur-sport maar bleek te klein te fokken. Zij werd verkocht naar de USA toen ze ZZ-licht liep. Een dochter van haar, met hetzelfde gouden karakter,Tyfona, is nu nog het dressuurpaard van één van de dochters.

Caroline was al jaren op zoek naar een merrie uit de Noord-Hollandse Bryolieta-stam. Deze kwam in de vorm van Alieta keur, v. Ramiro x Pantheon. Door zijn specialistische aanpak van haar drachtigheidsproblemen, is het Harrie toch gelukt meerdere nakomelingen te fokken. Hoewel zij veel pech hebben gehad met de Bryolieta’s, hebben de Ten Doeschates nu gelukkig nog twee fokmerries uit deze lijn, te weten Realieta keur v. Mr Blue en Talieta ster v. Voltaire. En in 2012 werd eindelijk de volgende generatie fokmerrie geboren: Gealieta v. Corland.


Wat doen wij nog meer

Harrie en Caroline zijn beiden dierenarts. Zij hebben samen een gezelschapsdierenpraktijk; Harrie is ook gespecialiseerd in de drachtigheidsbegeleiding van merries. Hiertoe kunnen gastmerries bij hen aan huis worden gestald zodat optimale begeleiding van de cyclus, nodig voor inseminatie met diepvriessperma, mogelijk is. In 2012 wordt gestart met nieuwbouw ten behoeve van de eigen fokkerij. Omdat uitbreiding op de huidige locatie niet is toegestaan, wordt deze nieuwe stal gebouwd in de polder waar ook het grootste deel van de weilanden gelegen is.